szkoda parkingowa proszę o rade

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lenka_87
    Classic
    • 2010
    • 6

Standard.Czesto tak bywa,ale jesli to nowe auto,to dziwne troszke.
  • fuego_2007
    Ambiente
    • 2009
    • 230
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Troche to pogmatwane ale było to tak. Wczoraj ktoś na parkingu przydzwonił mi w skode (prawą strone) to że tak się stało już się pogodziłem sprawcy brak więc naprawie to z AC. Rano gdy to zauważyłem przekręciłem do PZU i dostałem numer sprawy i pojechałem do pracy. W drodze powrotnej z pracy kolejna stłuczka :szeroki_usmiech , kobiecina się nie obejrzała i przydzwoniła we mnie(prawa strona). Samochodu mi nie oglądała tylko posłusznie zrobiliśmy oświatczenie szkoda nie wielka dołek więcej czy mniej różnicy nie robi. I tu pojawia sie pytanie co robić czy naprawiać z mojego AC PZU które było zgłoszone rano że szkoda parkingowa czy z jej OC LINK 4 gdzie opisane jest żeby było prościej że też szkoda parkingowa.

Komentarz

• sew1981
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10986
      • Fiat

fuego_2007, jak to dokładnie to samo miejsce..to zależy od Twojej uczciwości i czy chcesz zaoszczędzić na utracie części zniżki w PZU, jeśli je posiadasz. to chyba jasne

Komentarz

• fuego_2007
        Ambiente
        • 2009
        • 230
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

No dobra ale oni tam nagrywają rozmowy i zgłoszenie było o 7 rano a stłuczka numer dwa była o 17 co do miejsca to to samo .

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Rób z LINK4 i tyle, jak się uda to naprawią wszystko z OC sprawcy a jak nie to twoją szkodę naprawisz a AC.
          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• fuego_2007
            Ambiente
            • 2009
            • 230
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Uda się żeczoznawca opisze a oni pokryją koszty naprawy kiedyś to przerabiałem, tyle że sie zastanawiam czy ktoś się nie przyczepi, do godziny na oświatczeniu a zaznaczam że była to 17. Bo jeżeli bendą problemy że część z oc częśc z ac to bez sensu i tak zakoszą 10%.Zastanawia mnie jeszcze jedno kto przyjeżdza opisać samochód PZU czy LINK.

Komentarz

• loru
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4286
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez fuego_2007
              Zastanawia mnie jeszcze jedno kto przyjeżdza opisać samochód PZU czy LINK
              Przyjedzie ten rzeczoznawca który współpracuje z LINK4 i tyle, zgłoś z OC sprawcy a w PZU powiedz że się rozmyśliłeś.
              O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• fuego_2007
                Ambiente
                • 2009
                • 230
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ok to jest dobry pomysł tyle że nie wiem czy link jest na tyle kompetentny mam na myśli jako firma. Czy nie zaniżają i takie tam.

Komentarz

• Jarek_wawa
                  Rider
                  • 2009
                  • 283

Zadzwoń do PZU i powiedz że się zastanowisz bo Ci szkoda zniżek.
                  Sprawdź w OWU ile masz czasu na zgłoszenie szkody z AC.
                  W tym czasie powalczysz z LINK4 i zobaczysz jak sprawy się potoczą.
                  No chyba że masz rozpruty bok auta i woda się wlewa

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14926
                    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez loru
                    Przyjedzie ten rzeczoznawca który współpracuje z LINK4 i tyle, zgłoś z OC sprawcy a w PZU powiedz że się rozmyśliłeś.
                    chyba tak najlepiej. Tylko zadzwoń do PZU i powiedz że się zastanowisz bo Ci szkoda zniżek. To nie przestępstwo.

Zamieszczone przez fuego_2007
                    Ok to jest dobry pomysł tyle że nie wiem czy link jest na tyle kompetentny mam na myśli jako firma. Czy nie zaniżają i takie tam.
                    podobno z Linkiem są kłopoty z wypłatami odszkodowań. Ale jak Ci obetną, to na jedno wyjdzie, jak byś stracił swoje zniżki z AC. A może się uda i zwrócą wszystko. Nie zaryzykujesz, nie dowiesz się.

A co do uczciwości... W końcu kobitka wjechała w Ciebie na swoje ryzyko Czy pokryje ze swojego OC całą Twoją szkodę, czy tylko część (bo reszta z twojego AC) i tak straci zniżki. A płaci nie ona, tylko ubezpieczyciel. Oni i tak wyjdą na swoje.
                    pozdrawiam - Darek
                    ​​

Komentarz

• kropeck
                      RS
                      • 2009
                      • 2319
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

fuego_2007, powiedz w PZU, że nie będzie Cię przez kilka dni, dlatego na razie odmawiasz likwidatora. Zgłoś szkodę w LINK4 (z polisy sprawcy) i naprawa bezgotówkowa z jej polisy. Z LINK4 mogłyby być problemy gdybyś miał tam AC, natomiast nie słyszałem, żeby przy oświadczeniu obu stron był problem z wypłatą odszkodowania z OC.

Postaram się dowiedzieć o pewną rzecz, a mianowicie, że robisz naprawę ze swojego AC, a potem PZU obciąża LINK4 z powodu szkody z OC sprawcy (tzw. regres) - tak się często robi, gdy szkoda Ci czasu na czekanie na decyzję z firmy gdzie sprawca ma OC. Nie wiem tylko jak będzie z tymi godzinami, bo w powyższym przypadku firmy ubezpieczeniowe wymieniają się dokumentacją szkodową.

Teoretycznie mógłbyś rozmyślić się z tej szkody z AC z godz. 0700, potem zarejestrować szkodę z 1700 (wypłata z Twojego AC i potem PZU regresuje z LINK4 - nie tracisz zniżej), ale wtedy oprogramowanie wykrywające próby wyłudzeń odszkodowań będzie Cię już miało na cenzurowanym. Teoretycznie PZU będzie na rękę, bo to nie oni płacą :-)

Tak czy inaczej bierz z OC tej kobiety :-)
                      Pozdrawiam,
                      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Ekspert_Link4
                        Classic
                        • 2011
                        • 3

Fuego, faktycznie nietypowa i zagmatwana sprawa. Na pewno obie szkody powinieneś zgłosić oddzielnie. Jedną ze swojej polisy AC, drugą z OC sprawcy. Ale możesz też obie zgłosić do swojego towarzystwa. Wtedy unikniesz kontaktowania się z dwiema firmami jednocześnie w dwóch różnych, choć podobnych sprawach Pamiętaj jednak, że to oddzielne szkody, więc nie zgłaszaj ich obu jako jednej. W przypadku tej spowodowanej przez inną osobę Twój ubezpieczyciel, jeśli zdecyduje o przyjęciu odpowiedzialności, zapewne po wypłacie odszkodowania zwróci się z regresem do ubezpieczyciela sprawczyni.
                        Jeśli masz jakieś pytania z chęcią na nie odpowiem. Zapraszam na oficjalny blog Link4, gdzie znajdziesz zakładkę kontaktową. Pozdrawiam.
                        Ekspert Link4 udziela porad i odpowiada na pytania konsumentów związane z ubezpieczeniami komunikacyjnymi. W razie jakichkolwiek pytań zapraszam do wysłania prywatnej wiadomości lub kontaktu poprzez formularz na blogu Link4 (www.link4.pl/blog).

Komentarz

• Big Wojtek
                          Rider
                          • 2010
                          • 440
                          • Hyundai

No to Cię link 4 namierzyło. Kto by pomyślał. :wink:

Komentarz

• kiki
                            Rider
                            • 2010
                            • 359

właśnie miałem napisać o tym iż ludzie z ubezpieczalni czytają rożne fora ..

Komentarz

• dwaoka
                              Elegance
                              • 2010
                              • 927

bkc+dsg

Komentarz

• guajava
                                Rider
                                • 2010
                                • 343

no to masz jasną odp :diabelski_usmiech
                                "Łapię chwile ulotne jak ulotka ,ulotne chwile łapię jak fotka..."

Komentarz

• Borsuk2
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1203

Najgorzej, jak dla paru głupich złotych ludzie zaczynają kombinować, chachmęcić, świadczyć nieprawdę, a potem jest wpadka i płacz. Ekspert wyjaśnił jak to zrobić uczciwie i legalnie. Temat stary jak świat. Aż głupio, że niektórzy z kolegów próbują tak wspaniałomyślnie doradzać.
                                  Fajna stronka

Komentarz

Pracuję...