Standard.Czesto tak bywa,ale jesli to nowe auto,to dziwne troszke.
szkoda parkingowa proszę o rade
Zwiń
X
-
szkoda parkingowa proszę o rade
Troche to pogmatwane ale było to tak. Wczoraj ktoś na parkingu przydzwonił mi w skode (prawą strone) to że tak się stało już się pogodziłem sprawcy brak więc naprawie to z AC. Rano gdy to zauważyłem przekręciłem do PZU i dostałem numer sprawy i pojechałem do pracy. W drodze powrotnej z pracy kolejna stłuczka :szeroki_usmiech , kobiecina się nie obejrzała i przydzwoniła we mnie(prawa strona). Samochodu mi nie oglądała tylko posłusznie zrobiliśmy oświatczenie szkoda nie wielka dołek więcej czy mniej różnicy nie robi. I tu pojawia sie pytanie co robić czy naprawiać z mojego AC PZU które było zgłoszone rano że szkoda parkingowa czy z jej OC LINK 4 gdzie opisane jest żeby było prościej że też szkoda parkingowa.
-
-
Uda się żeczoznawca opisze a oni pokryją koszty naprawy kiedyś to przerabiałem, tyle że sie zastanawiam czy ktoś się nie przyczepi, do godziny na oświatczeniu a zaznaczam że była to 17. Bo jeżeli bendą problemy że część z oc częśc z ac to bez sensu i tak zakoszą 10%.Zastanawia mnie jeszcze jedno kto przyjeżdza opisać samochód PZU czy LINK.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruPrzyjedzie ten rzeczoznawca który współpracuje z LINK4 i tyle, zgłoś z OC sprawcy a w PZU powiedz że się rozmyśliłeś.
Zamieszczone przez fuego_2007Ok to jest dobry pomysł tyle że nie wiem czy link jest na tyle kompetentny mam na myśli jako firma. Czy nie zaniżają i takie tam.
A co do uczciwości... W końcu kobitka wjechała w Ciebie na swoje ryzykoCzy pokryje ze swojego OC całą Twoją szkodę, czy tylko część (bo reszta z twojego AC) i tak straci zniżki. A płaci nie ona, tylko ubezpieczyciel. Oni i tak wyjdą na swoje.
pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
fuego_2007, powiedz w PZU, że nie będzie Cię przez kilka dni, dlatego na razie odmawiasz likwidatora. Zgłoś szkodę w LINK4 (z polisy sprawcy) i naprawa bezgotówkowa z jej polisy. Z LINK4 mogłyby być problemy gdybyś miał tam AC, natomiast nie słyszałem, żeby przy oświadczeniu obu stron był problem z wypłatą odszkodowania z OC.
Postaram się dowiedzieć o pewną rzecz, a mianowicie, że robisz naprawę ze swojego AC, a potem PZU obciąża LINK4 z powodu szkody z OC sprawcy (tzw. regres) - tak się często robi, gdy szkoda Ci czasu na czekanie na decyzję z firmy gdzie sprawca ma OC. Nie wiem tylko jak będzie z tymi godzinami, bo w powyższym przypadku firmy ubezpieczeniowe wymieniają się dokumentacją szkodową.
Teoretycznie mógłbyś rozmyślić się z tej szkody z AC z godz. 0700, potem zarejestrować szkodę z 1700 (wypłata z Twojego AC i potem PZU regresuje z LINK4 - nie tracisz zniżej), ale wtedy oprogramowanie wykrywające próby wyłudzeń odszkodowań będzie Cię już miało na cenzurowanym. Teoretycznie PZU będzie na rękę, bo to nie oni płacą :-)
Tak czy inaczej bierz z OC tej kobiety :-)Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Fuego, faktycznie nietypowa i zagmatwana sprawa. Na pewno obie szkody powinieneś zgłosić oddzielnie. Jedną ze swojej polisy AC, drugą z OC sprawcy. Ale możesz też obie zgłosić do swojego towarzystwa. Wtedy unikniesz kontaktowania się z dwiema firmami jednocześnie w dwóch różnych, choć podobnych sprawachPamiętaj jednak, że to oddzielne szkody, więc nie zgłaszaj ich obu jako jednej. W przypadku tej spowodowanej przez inną osobę Twój ubezpieczyciel, jeśli zdecyduje o przyjęciu odpowiedzialności, zapewne po wypłacie odszkodowania zwróci się z regresem do ubezpieczyciela sprawczyni.
Jeśli masz jakieś pytania z chęcią na nie odpowiem. Zapraszam na oficjalny blog Link4, gdzie znajdziesz zakładkę kontaktową. Pozdrawiam.Ekspert Link4 udziela porad i odpowiada na pytania konsumentów związane z ubezpieczeniami komunikacyjnymi. W razie jakichkolwiek pytań zapraszam do wysłania prywatnej wiadomości lub kontaktu poprzez formularz na blogu Link4 (www.link4.pl/blog).
Komentarz
-
Komentarz